Page-header-3

Veelgestelde vragen

Hier vindt u een overzicht van vragen die in het verleden veel aan ons gesteld zijn wellicht staat uw vraag er ook bij.

Verstoken jullie veel gas om al die kassen te verwarmen?

Op jaarbasis verstoken we ca. 1.000.000 m³ gas om de kassen te verwarmen en om electriciteit op te wekken. Om dit verbruik zo laag mogelijk te houden, maken we gebruik van energie-schermdoeken in de kassen, bestaande uit horizontale doeken boven in de kassen en vertikale doeken aan de gevels. Door deze doeken creeer je een luchtbuffer tussen het glas en de kaslucht, waardoor er geen of weinig warme kaslucht in aanraking kan komen met het veel koudere glas op het dek of aan de gevels. Ook halen we d.m.v. condensors warmte uit de rookgassen van de verwarmingsketel en de warmte-kracht installatie. Een groot deel van onze warmtebehoefte produceren we met een Warmte Kracht Koppeling, kortweg WKK genoemd. De WKK bestaat uit een grote motor met hieraan een generator om stroom op te wekken. De warmte die de motor ontwikkelt, door de verbranding van gas, gebruiken we om de kassen te verwarmen. Daarnaast produceert de generator stroom die we leveren aan het stroomnet. Door deze koppeling is het rendement van een kubieke meter aardgas veel hoger, dan wanneer we dezelfde kubieke meter gas in de verwarmingsketel zouden verbranden. Hier komt immers alleen maar warmte als product uit.

Is het zomers niet bloedheet bij jullie in de kassen?

Dit valt reuze mee. Hoe warmer het buiten is, hoe kleiner het verschil tussen de buitentemperatuur en de kastemperatuur. Soms komt het zelfs voor dat het in de kas koeler is als buiten. Dit komt door de verdamping van de gewassen. De waterdamp die de gewassen uitscheiden via de huidmondjes, koelt de ruimte waardoor de temperatuur gematigd blijft. Wel is het wat vochtiger als buiten waardoor het soms wat benauwder aanvoelt. Wanneer er geen gewassen in de kas zijn en de temperatuur is buiten hoog, dan zal deze ook in de kas aardig oplopen. Maar een kas ligt zomers nooit lang leeg, zodat we hier niet veel last van ondervinden. Daarnaast kunnen we schermdoeken dicht laten lopen en kalk op het dak spuiten, waardoor we de zonnestralen tegen kunnen houden.

Hoe halen jullie het zaad uit de vruchten?

Sinds 2016 is er een extractieruimte ontworpen op ons bedrijf. De tomaten worden in een machine gegooid, waarna ze gemalen worden. Het zaad wordt gescheiden van het vruchtvlees d.m.v.het toevoegen van enzymen en het spoelen met veel water. Wanneer het zaad gescheiden is van het vruchtvlees, wordt het zorgvuldig gedroogd in een speciale droogcabine. Hierna wordt het zaad tijdelijk opgeslagen. Na het “schonen”wordt er van iedere partij een monstertje genomen om te bepalen hoe de kiemkracht van het zaad is en om te bepalen of het raszuiver is. Dit laatste kan d.m.v. DNA-onderzoek gedaan worden. De paprika- en komkommerzaden worden op vrijwel gelijke wijze uit de vruchten gehaald.